tiistai 30. joulukuuta 2008

maanantai 29. joulukuuta 2008

tiistai 23. joulukuuta 2008

sunnuntai 21. joulukuuta 2008

sunnuntai 14. joulukuuta 2008

AJASTIMEN PIIRILEVY

Jos tälläisen ajastimen rakentelu kiinostaa, niin lisätietoja saa minulta sähköpostilla.

sunnuntai 30. marraskuuta 2008

REAKTIOAIKAMITTARI TAKAA




REAKTIOAIKAMITTARIN KYTKIMET






Nyt tehdään reaktiomittari. Mittarilla mitataan aikoja 1ms....9 sek. Näyttöjen korkeus 50 mm.

lauantai 15. marraskuuta 2008

lauantai 13. syyskuuta 2008

LED-lamppu valmiina

Nyt lampusta puuttuu vain paristo. Siksi sopii pieni sormipari, jonka voi sijoittaa piirilevyn taakse. Koteloksi riittää kutistussukka, johon tehdään reikä kytkimen kohdalle. Voihan tuohon veistellä kotelon vaikka puusta, mikään ei estä mielikuvituksen käyttöä.

LED-lampun LED:in juotto


LED-diodista katkaistaan johtimet vain noin puolen sentin pituisiksi. Diodin koteloon on tehty tasainen reuna katodin merkiksi ja se tulee kuvassa alaspäin. Myös sisällä näkyvistä osista voi päätellä kytkentäsuunnan. Isompi pala on katodi, joka tulee miinukseen ja pienempi pala on anodi. Juottaminen
tehdään aivan normaalisti.

LED-lampun nollapalan juotto.


Koska lampussa on tarkoitus käyttää valkoista valoa antavaa LEDiä, jonka käyttöjännite on yli 3 volttia, ei ledille tarvitse laittaa etuvastusta. Näin vastukselle varattuun paikkaan laitetaan nollapala. Tämän palan vastus on nolla ohmia, kuten merkinnästäkin näkyy.

LED-lampun tantaalin juotto


Tantaalin juotto on samanlainen taphtuma kuin minkä tahansa palakomponentin juotto. Ensin kiinnitysjuotto ja sitten toisen päädyn juotto. Tantaalin anodi on merkitty juovalla komponentin päähän ja se tulee aina positiiviseen kohtioon.

LED-lampun diodin kiinnitysjuotto


Seuraavana on vuorossa diodin juotto. Vaalea juova diodissa on katodin merkki. Tässä juotossa on tapahtunut virhe, koska pinsetit on poistettu ennen juottimen poistoa. Toivottavasti diodi pysyi paikoillaan juotteen jähmettymiseen asti. Diodin toisen päädyn juotto sujuukin sitten opittujen taitojen mukaisesti.

perjantai 12. syyskuuta 2008

LED-lampun transistorin muiden liittimien juotto


Transistorin toisella laidalla olevat liittimet juotetaan sitten edellä olleiden ohjeiden mukaan. Tärkeää on oikea kuumennus ja juotteen oikea annostelu. Tuossa kuvassa kiinnitysjuotetta on ollut aivan liikaa !

LED-lampun transistorin kiinnitysjuotto


Transistorin kiinnitysjuotto tapahtuu kuumentamalla kiinnitysjuote sulaksi ja työntämällä sitten transistorin kollektoriliitin sulaan juotteeseen, pitäen juotinta vielä hetki paikallaan. Postetaan sitten juotin ja juotteen jämettyä myös pinsetit. Transistori on nyt kiinni kytkennässä.

LED-lampun 3,3 k vastuksen toisen pään juotto


Vastuksen toisen pään juotto tapahtuu kuumentamalla piirilevyn juotostäplää ja vastuksen päätä samanaikaisesti. Kuumennusaika on vain 1...2 sekuntia, jonka jälkeen annostellaan juotetta vastuksen ja kuparin yhtymäkohtaan sopivasti. JUOTETTA EI SAA TYÖNTÄÄ JUOTTIMEN KÄRKEÄ KOHTI. Juotetta on laitettava juotokseen sopiva määrä, ei liikaa eikä liian vähän. Vastuksen kiinitysjuoteessa on sopiva määrä juotetta.

LED-lampun 3,3 k vastuksen kiinnitysjuotto


Komponenttien asennus jatkuu 3,3 kilo-ohmin vastuksen kiinnitysjuotolla. Jo aikaisemmin sille varattujen juotostäplien toiseen täplään on laitettu kiinnitysjuote. Nyt kuumennetaan se sulaksi ja vastus työnnetään pinseteillä kiinni pitäen sulaan juotteeseen. Juotin pois ja vastuksen pito hetken paikallaan. Näin vastus on kiinnitetty kytkentään.

LED-lampun kelan toisen pään juotto


Kela sijoitetaan siten, että käämin vapaat päät sijoittuvat piirilevyn juotostäplien kohdalle. Nyt vaan sitten kuumennetaan juottimella lankaa ja täplää samanaikaisesti, ja annostellaan juotetta langan ja kuparitäplän yhdyskohtaan. Kelan toisen vapaan pään juottaminen sujuu sitten vastaavalla tavalla.

LED-lampun kelan kiinnitysjuotto


Kelan kiinnitysjuotto on hyvä tehdä käämin keskipisteen juotolla. Tarvitaan ensin sulattaa piirilevyn juotostäplään vähän runsaammin juotetta kuin palakomponettien kiinnityksessä. Sitten vaan sulatetaan juote ja keskiulosoton langat työnnetään juotteeseen, samalla kuumentaen lankoja, niin että juote tarttuu myös lankoihin.

LED-lampun kela






Lankaa kierretään ferriitisydämen ympärille vieriviereen. Kiertosuunta on sama keskiulosotosta lähtien kummallakin puoliskolla. Ennen juottamista raaputetaan lankojen päistä sekä keskiulosotosta emalia pois noin 0,5 sentin matkalta. Tämä tapahtuu veitsellä tai santapaperilla.

LED-lampun käämilangan käsittely


Seuraavaksi LED-lamppuun on valmistettava kela. Tätä varten on oltava noin 1 metri emalieristeistä käämilankaa. Käämilanka taitetaan keskeltä ja siihen punotaan joitakin kierroksia. Tästä muodostuu kytkentäkaavassa oleva kelan väliulosotto.

LED-lampun juotot 2


Seuraavaksi juotetaan kytkimen toinen liitin. Se on aivan normaali juotostapahtuma. Kuumennetaan juottimella samanaikaisesti piirilevyn juotostäplää ja kytkimen liitintä. Juotetta työnnetään liittimen ja täplän yhdyskohtaan. Samoin juotetaan kaksi muuta kytkimen liitintä.

LED-lampun juotot 1


LED-lampun kokoaminen voidaan aloittaa vaikka juottamalla pieni painikekytkin sille varattuihin juotostäpliin. Yheen neljästä täplästä sulatetaan kiinitysjuotetta. Sen jälkeen juote sulatetaan uudestaan ja kytkimen liitin työnnetään sulaan juotteeseen. Juotin poistetaan juotteesta ja kytkintä pidetään vakaasti paikallaan, kunnes juote on jähmettynyt. Tämän jälkeen voidaan siirtyä juottamaan toisia liittimiä.

LED-lampun komponentit piirilevyllä


Tässä sitten on näkymä kuinka komponentit sijoittuvat piirilevylle. Piirilevy on tärkeä komponentti rakennettaessa kytkentöjä pintaliitoskomponenteilla. Tämän SMD-tekniikan hyvä puoli on siinä, että piirilevyyn ei tarvitse porata reikiä.

LED-lampun osat


Tuossa sitten ovat LED-lampun osat.
Trvitaan; painokytkin
ferriittisydäminen kela
3,3 kilo-ohmin vastus
transistori 2N2222 (1p)
Schottky diodi
vastus tai nollapala
tantaalikondensaattori
LED
LED-diodin tulee olla mahdollisimman paljon valoa antava, yli 20 ooo millicandelaa on yleensä riittävä. Ja
valon tietysti valkoista.

LED-lampun kytkentä


Näin syksyn tullen kaivataan liikkuessa valoja, siksi laitan tähän blogiin mukavan kytkennän, jolla valon puute voidaan poistaa.
Kyseessä on LED-lamppu, joka toimii 1,5 voltin paristolla. Koska LED tarvitsee yli 3 volttia toimiakseen, on kytkennässä oltava pieni kytkentä, jolla jännitettä nostetaan. Tämä kytkentä on oskillaattori, joka muodostuu kelasta ja transistorista. Kelasta saatava isompi jännite tasasuunnataa diodilla, tasoitellaan tantaalille ja viedään LED-lamppuun käyttöjännitteeksi.

keskiviikko 10. syyskuuta 2008

TÄHTI VALMIINA v.2008


Vielä tähti tarvitsee 12 volttia/300mA DC-sähköä toimiakseen. Sähkö viedään sakaraa pitkin ohjaimen liittimiin. Kun mikro oli ohjelmoitu jo kokeiluvaiheessa, voidaan se koekäyttää myös nyt. Jatkossa siihen voidaan ohjelmoida vilkkuvia ja/tai tuikkivia kuvioita aivan taitojen ja mieltymysten mukaan. Esimerkkejä niistä myöhemmin.

TÄHDEN KORISTELU


Sitten vaan joulukoristeiden laatikolle ja sieltä sopivaa kultaista köynöstä käyttöön. Köynös kiinitetään tähteen käyttäen kaksipuolista teippiä. Näin saadaan tähdestä jouluisen näköinen koriste, eikä mikään vilkkuvalo, joka se olisi ilman koristelua.

sunnuntai 7. syyskuuta 2008

ELEKTRONIIKAN SUOJAUS 3


Sitten tehdään vielä keskilevyn muotoinen pahvipala, jolla suojataan mikro-ohjainta. Sitä ei kuitenkaan kannata kiinnittää kovin kovasti paikalleen, että mikron ohjelmaa päästään muuttamaan. Seuraavaksi alkaakin projektin taiteellinen osuus eli tähden koristelu.